9 Şubat 2009 Pazartesi

Müzik sektörü nereye gidiyor?

Aslında 2000 yılından beri müzik sektörü büyük bir değişim içerisinde.

Özellikle MP3 kavramının ortaya çıkması, MP3 çalarların özellikle Apple’ın iPod’undan sonra yaygınlaşması sektörün önde gelenlerinin silkelenmesine sebep oldu.

Her zaman olduğu gibi pazar önce yasal olmayan platformlarda gelişti ve yaygınlaştı. Tabi burada CD satışlarındaki düşüşü gören yapımcılar ve sanatçılar çok geç olmadan önlemlerini almaya ve yasal olarak çevirimiçi mecraya giriş yapmaya başladılar.

Özellikle iTunes’un bu sektöre katkısı yadsınamaz. Yine Nokia’nın birçok ülkede açtığı Nokia Music Store’lar da ciddi anlamda yeni bir pazar yaratmaya başladı.

Gelelim Türkiye’ye. 2008 yılı ülkemizde müzik sektörü için gerçekten bir devrim oldu. TürkTelekom ve Avea’nın pazara sürdüğü iki önemli servis ile pazarda ciddi bir hareketlenme yaşandı. Uzun yıllardır Powerclub’ın oluşturmaya çalıştığı bu sektöre çok önemli iki oyuncu daha girmiş oldu.

Türk Telekom’un TTNET Müzik servisi’nin ardından Avea’nın Müzik İndir servisi sayesinde kullanıcılar yasal yollardan ücretsiz içeriğe ulaşmaya başladılar. Son hamleyi de Nokia geçtiğimiz Cumartesi gerçekleştirdiği lansman ile yaptı. Yeni ürünleri 5800 XpressMusic alanlara 6 ay boyunca www.dokundinlepaylas.com üzerinden ücretsiz içerik hediye ediyorlar.

Aslında tüm bunları alt alta toplayınca geleceğin nasıl şekilleneceğini yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Müzik sektörü teknolojinin görmezden gelinemeyeceğini artık farketti ve nasıl uyum sağlayacağını da yavaş yavaş öğreniyor. Sırasıyla plaklar yerlerini kasetlere ve CD’lere bıraktı, artık yavaş yavaş CD’ler de yerini çevirimiçi mecralara bırakmaya başladı. Dinleyiciler sadece dinlemek istedikleri çarkıları satın almak ve dinlemeyecekleri tüm şarkıları içeren bir CD’ye para vermek istemiyorlar. Bu nedenle iki önemli gelişmeye hazır olmalıyız.
1. Artık 15 – 16 şarkıdan oluşan albümlere çok fazla rastlamayacağız.
2. İçeriğe son kullanıcıların değil, sponsorların para verdiği modellere daha fazla rastlayacağız. İnşallah film sektörü de doğruları çabuk görür ve şimdiden teknolojiye uyum sağlar.

Hiç yorum yok: