9 Şubat 2009 Pazartesi

IPTV neden yavaş gelişiyor?

2000’li yılların başından beri herkes IPTV’den konuşuyor, IPTV’nin getirdiği fırsatlardan bahsediyor.

Ama 2009 yılına girdiğimizde dönüp bakınca aslında IPTV’nin ne beklendiği kadar hızla yaygınlaştığını görüyoruz, ne de bahsedilen uygulamaların kullanıldığını. 2008 sonunda yayınlanan Point Topic Şirketinin araştırmasına göre tüm dünyada 2008 yılı sonunda IPTV abone sayısı 15 Milyon’a ulaşmış. Tüm dünyadaki hane sayısını ve televizyon yaygınlığını düşününce bu kadar abone sayısı çok düşük kalıyor. Zaten 7 Milyon abone 2007 yılından sonra kazanılmış.

Aslında işin doğal gelişimi. Beklentilerin realize olması tabiki uzun yıllar alıyor ancak gelişmenin yavaş olmasının en önemli nedenlerinden biri de IPTV’nin sahiplerinin yani Telekom Operatörlerinin daha önce hiç tecrübelerinin olmadığı bir sektöre, yani Medya sektörüne giriyor olmalarıydı.

IPTV altyapısını oluşturmak başlı başına bir maliyet. Telekom Operatörleri bu sektöre girerken öncelikle IPTV servisi vermek için altyapı kurmanın yeterli olduğunu düşünüyorlardı. Teknik yatırımlar bitince abonelerin koşa koşa IPTV alması en büyük beklentileriydi. Ancak iş servis vermeye gelince Medya dünyasının sert ve virajlı yollarına girdiklerini farkettiler. Yepyeni bir dünya.

İnsanlar abone olmak için mevcut televizyonlarında ne görüyorlarsa en azından onu görmeyi bekliyorlardı, tabi geçiş yapmaları için ekstra faydalar kazanmaları gerekiyordu. Operatörler içerik firmalarının peşinde koşup anlaşmalar yapmaya çalıştılar ancak bu dünyayı öğrenirken ciddi maddi kayıplarla karşılaştılar. Sonrasında farklı bir yol buldular bu sektörü bilen, bu sektörde yıllardır çalışmalar yapan Medya şirketleri ile anlaşıp içerik işlerini onlara aktarmaya başladılar.

İtalya’nın en büyük IPTV operatörü Fastweb, yine İtalya’daki en öndemli Dijital Platform’lardan SKYItalia ile anlaştı. Fransa’da Orange, Canalsat ile iş birliği yaptı. İngilitere’de BT, Freeview ile ortaklık kurdu.

Sonuç olarak Operatörler yeni bir sektöre balıklama dalma heveslerini bırakıp bu işi bilen tecrübeli ellerden destek almaya başlayınca yavaş yavaş abone sayılarında artışlar görülmeye başladı. Anlaşılan gerçek anlamda bir IPTV patlaması 2010 ve sonrasında yaşanacak.

Hiç yorum yok: