28 Mart 2011 Pazartesi

TV mi PC’den, PC mi TV’den çıkar?

Son zamanlarda TV uygulamaları diye yeni bir kavram dolaşmaya başladı. Önce Google TV ürününü gördük. Ardından Samsung gibi TV üreticileri Uygulama marketi destekli ürünlerini piyasaya süremeye başladı.
Anlaşılan önümüzdeki dönemlerde aynen Cep telefonlarında yaşadığımız uygulama indirme çılgınlığını TV’lere taşıyacağız gibi görünüyor. Ancak burada cep telefonu ile TV arasındaki önemli farkları anlamak ve ona göre uygulamaları konumlandırmak gerekiyor.
Öncelikle mevcut TV kullanımına bakarsak, PC veya cep telefonlarına göre TV’ler daha basit kullanımlı, ailecek izlenilen, genelde tek taraflı olan bir kullanım sunuyor. Cep telefonları ve PC’ler ise daha bireysel, daha interaktif. Bu aşamada, uzun yıllardır TV’yi sadece seyretmek için kullanan bir kitle var ve onlara dokunmak, ilgilerini çekmek gerekiyor. Bunun ne kadar zor olduğunu yıllar önce Digiturk’te interaktif kanalları geliştirirken yaşamıştık.
Ancak diğer yandan Internet ve Cep telefonları ile doğup büyüyen bir nesil de var ve onlara göre televizyon çok sıkıcı çünkü karşısına oturup sadece izliyorsunuz, herhangi bir şekilde sosyalleşme, müdahale etme şansı tanımıyor size. Bu nesil mesaj atmaya, okuduğu haberlere yorum yazmaya, beğendiği müziği, videoyu arkadaşları ile paylaşmaya, beğenmediği içeriği eleştirme o kadar alışmış ki aynı şeyi artık TV’den de bekliyorlar.
Dolayısıyla tüm bu verileri toparlarsak aslında şu sonuca ulaşıyoruz:
- TV’ler için artık uygulamalar geliştirmenin ve bu uygulamalar aracılığı ile servisler vermenin vakti çoktan geldi.
- Geliştirilecek uygulamalar TV mantığına uygun basit, hızlı, uzaktan seyretmeye yatkın, kumanda ile kolayca çalışabilecek, sosyalleşmeye imkan tanıyacak uygulamalar olmalı.
- Bu uygulamaları geliştirirken TV’nin bir cep telefonu veya PC olmadığını anlayıp, TV’yi PC’ye çevirmeyen daha yalın uygulamalara yönelmek gerekiyor.
Şu anda ben de dahil birçok kişi TV seyrederken aynı zamanda elinde bir notebook, tablet veya cep telefonu ile mesajlaşıyor, haberlere göz atıyor, facebook’a bakıyor, bilet alıyor, yemek sipariş veriyor, seyrettiği maç hakkında forumlara yorum yazıyor vs.
Bir sonra ki yazımda daha detay uygulama örneklerini sayacağım ancak burada en önemli şey TV ile eş zamanlı uygulamaların kullanılması. Bunun için ise içerik sağlayıcılar, yani kanallarla ortaklaşa bir çaba gerekiyor. Örneğin TV’de bir maç seyrederken eş zamanlı olarak maç istatistikleri, maçı izleyenlerin yorumlarını görmek ve yorum yazmak, bahis oynamak harika olur.
Kanal yayın akışları daha interaktif hale getirilebilir. Guide uygulaması ile seyredilen kanalın detay yayın akışı, programların detay bilgileri gerçek zamanlı alınıp ekranda gösterilebilir. Hatta başlayacak bir programı facebook, twitter gibi kanallardan paylaşabilir olmak gayet keyifli olur.
Evet aslında bunlar ve benzeri birçok uygulama yavaş yavaş TV’lerde yerlerini almaya başladı. Bir sonra ki yazım da biraz bunları inceleyip, biraz da beklentilerimi iletiyor olacağım.

Hiç yorum yok: