28 Mayıs 2009 Perşembe

Herşey Bedava

1990’ların başı, Internet daha yeni yeni duyuluyor. Internet’e girme şansına sahip küçük bir azınlık var. Internet’e girenler şaşkın, çünkü normalde tonlarca para verilerek alınan ansiklopediler ve kitaplardaki bilgilerin daha fazlası bedava.
Yıllar geçtikçe Internet’te içeriklerin sayısı artmaya başlıyor ancak hala bedava. Internet guruları bunun zamanla değişeceğini yavaş yavaş Internet’in paralı olacağını, bilgiye ve eğlence içeriklerine erişmek için para ödemek zorunda kalacağımızı söylüyor.
Hatta bazı gazeteler bedava olan sitelerini ücretli yapmaya çalışıyor, içerik şirketleri ücretli içerik satışı yapmak için portallar açıyor, abonelikle çalışan bazı haber siteleri kuruluyor ancak tüm girişimler sonuçsuz kalıyor.
Internet ortaya çıkalı neredeyse onbeş – yirmi yıl oldu ama hala bedava olan ayakta ücretli olan ise yok olmaya mahkum.
Arkamıza yaslanıp bir düşünelim, normal hayatta kimse kimseye bedava günahını bile vermezken Internet’te neleri paylaşıyoruz.
Friendfeed, Twitter, Facebook gibi sitelerde hiçbir gelir beklentisi olmadan milyonlarca kişi soru soruyor, cevap yazıyor, yorum yapıyor, bilgi paylaşıyor.
Milyonlarca blog sitesinde her seviyeden insan fikirlerini paylaşıyor, ilgi alanlarına yönelik haberleri, videoları paylaşıyor. Tek kuruş para almadan.
Para verip satın aldığımız gazeteler Internet’te bedava, hem de daha güncel.
Birçok içeriği birbirimizle bedavaya paylaşıyoruz. Vikipedia gibi sitelerde aradığımız tüm bilgilere ücretsiz erişiyoruz.
Hulu.com gibi sitelerde popüler birçok film ve diziyi insanlar ücret vermeden izliyor.
Internet’ten para kazanmayı düşünenler mutlaka iş modellerini gözden geçirmeleri gerekiyor.
Parayı son kullanıcıdan almaya odaklanan iş modelleri malesef uzun ömürlü olmayacak.
Peki bu kadar insan neden hayır işi yapıyor? Neden para kazanmayacağını bile bile bu kadar çok bilgiyi ve içeriği paylaşıyor? Bunun cevaplarını da bir sonraki yazımda vereceğim. Bu arada sizin de bu sorulara cevabınız varsa mete@metebayrak.com adresine gönderebilirsiniz, hem de bedavaya.

Hiç yorum yok: