7 Nisan 2009 Salı

Mobil TV'nin geleceği - 3

Cep telefonları ile nerelerde TV izlenir önce onu düşünmek lazım.

Mobil TV denince nedense herkesin aklına mevcut kanalların cep telefonundan da izlenmesi geliyor. Ancak cep telefonları doğası gereği uzun süre televizyon izlemeye uygun değil, ya da saatlerce süren bir canlı yayını izlemek için ideal bir ortam değil. Cep telefonları ile nerelerde TV izlenir önce onu düşünmek lazım.
Ülkeden ülkeye değişmekle beraber genel olarak düşünürsek çoğunluk cep telefonlarından birşey seyretmek için yolda geçen zamanını kullanıyor veya bir yerde beklerken cep telefonunu kurcalayarak bir şeyler seyretmeye çalışıyor. Ancak aslında Mobil TV derken daha geniş düşünmemiz gerekiyor. Taksilere konulacak mobil ekranlar da aslında bir Mobil TV mecrasıdır veya toplu taşım araçları içerisine yerleştirilecek küçük ekranlar üzerinden de Mobil TV seyretmek mümkün.
Tüm bunları düşününce sabahları toplu taşıma araçlarında gördüğüm bir manzara aklıma geliyor. Sabah işe giden insanların herhalde %80'i artık kulaklarında bir kulaklık ile cep telefonlarından radyo veya müzik dinleyerek yolculuk yapıyor. Ancak Mobil TV için iş bu kadar kolay değil. Radyo dinlemek için kulaklığı takmak yeterli, bir ekrana konsantre olmak gerekmiyor. Mobil TV seyretmek için ise küçük bir ekrandan TV seytermeye çalışmak ilk başlarda kullanıcılar için pratik olmaya bilir.
Burada aslında iş biraz içerikte bitiyor. İçeriği üç bölüme ayırabiliriz. Televizyon başında değilken kaçırmak istenmeyen içerikler her zaman talep görecektir. Örneğin yolda eve dönerken akşam haberlerinin izlenmesi, önemli bir maçın takip edilmesi veya başına yetişemediğimiz bir dizinin seyredilmesi önemli bir fırsat oluşturacaktır. Bunun yanında mobile özel kanallar yine bir fırsat yaratıyor. Saat başı içeriği değişen ve sürekli dönen hava durumu, haber gibi içerikler veren kanallar veya kısa dizi özetleri ilginç olabilir.
Ancak tüm bunların yanında Mobil içerik seyretmek için en önemli uygulama Mobil VOD dediğimiz servis olacaktır. Bu servis kapsamında izleyiciler istedikleri dizi, film veya diğer içerikleri cep telefonlarına indirerek uygun oldukları zamanlarda seyredebileceklerdir. Örneğin uçakla seyahat edeceksiniz, binmeden önce birkaç dizi veya film satın alıp cep telefonunuza yükleyecek ve uçağa bindiğinizde yolculuk boyunca bu videoları izleyebileceksiniz. Aslında Mobil TV denince hep akla canlı TV yayını geliyor ama yurtdışında da asıl para kazanılan ve ilgi gören servisler yukarıda belirttiğimiz video'nun indirilip sonra izlenmesi şeklinde.
Sonuç olarak bu ürünün başarılı olabilmesi için öncelikle müşterinin beklentilerini bilmek gerekiyor. Beklentiler doğru belirlenir ve bu doğrultuda servisler hayata geçirilirse Mobil TV'nin başarılı bir ürün olmaması için bir neden yok.

Hiç yorum yok: